آشنايي با کاشت نهال گوجه سبز

ساخت وبلاگ

آشنايي با کاشت نهال گوجه سبز:

يکي از انواع ميوه ي محبوب که در فصل بهار و تابستان با مقادير مناسب نمک مصرف مي‌شود، محصولات درخت گوجه سبز يا آلوچه است. گفته مي‌شود که اين گياه، بومي اروپا بوده، البته بسياري بر اين باورند که از ايران و سوريه به يونان وارد شده است. اين گياه با ميوه‌هاي کوچک، آبدار، ترد، شيرين يا ترش و به رنگ سبز است. کاشت نهال گوجه سبز به صرفه است.

همچنين به سرعت و از سومين سال شروع به باردهي مي‌ نمايد. البته عمر مفيد اين گياه تا همان بازه 20 سالگي عنوان شده است. رنگ محصول درختان گوجه سبز، بسته به نژاد آن ارغواني، قرمز، نارنجي، سبز يا زرد است.

https://setiathome.berkeley.edu/show_user.php?userid=11338211

مشخصات گياهي کامل درخت گوجه سبز:

گوجه سبز نام ميوه اي گرد و کروي مانند است که در عين گوشتي بودن بسيار آبدار است و طعم ملسي دارد که معمولاً براي خوشمزه شدن پس از شستن بر روي آن نمک مي ريزند و سپس ميل مي کنند که خواص بسياري براي سلامتي دارد. در داخل قسمتي گوشتي اين گياه و درست در مرکز اين گياه هسته سفت و سختي قرار دارد که برخلاف زردآلو مصرف خوراکي ندارد و طعم تلخي دارد.

توجه داشته باشيد که ميوه اين گياه در ابتداي رشد به رنگ سبز و سپس سرخ و در نهايت به رنگ زرد تبديل مي شود که در اين زمينه ذکر اين نکته ضروري به نظر مي رسد که اگر گوجه سبز را در زمان درست آن برداشت نکنيد رنگ آن از سبز به زرد تبديل و طعم آن نيز شيرين مي شود، توجه داشته باشيد که به ميوه رسيده گوجه سبز آلو طلايي مي گويند که در اين ميان آلوچه کوچکتر از گوجه سبز است و مزه ترش تري دارد.

رشد آسان و سريعي دارد طوريکه از 4 تا 6 سالگي شروع به باردهي و توليد ميوه مي کند و از طول عمر بالايي برخوردار است طوريکه در برخي مواقع تا 70 سال نيز عمر مي کند که البته تا 40 سالگي ميوه مي دهد. ميوه اين گياه داراي پوست صاف و براقي است که قدرت ماندگاري بالايي بر روي درخت دارد.

از باردهي خوبي برخوردار است که ميوه آن به صورت خوشه اي در امتداد ساقه گياه ظاهر مي شود. برگهاي سبز رنگ چرمي مانندي دارد که داراي شيارهاي ظريفي است. داراي شاخه و برگ زيادي است. ميوه اين گياه پوست نازکي دارد. اين گياه قدمت دو هزار ساله دارد. نسبت به سرماي هواي مقاوم است که البته براي گلدهي و توليد ميوه بايد نياز سرمايي آن رفع شود. درختي خزان پذير به شمار مي رود که با شروع فصل پاييز برگهاي آن تغيير رنگ مي دهند و در نهايت مي ريزند.

گلدهي اين گياه در فصل بهار و قبل از ظهور برگها است که به هنگام شکفتن منظره زيبايي را نمايان مي کند که گرده افشاني آن توسط زنبور و ساير حشرات انجام مي شود.

https://independent.academia.edu/JennyTucker119

 

نحوه کاشت درخت گوجه سبز

براي اين منظور دو طريق کشت با هسته و پيوند زدن وجود دارد. کيفيت هسته براي کاشت پيش‌تر عنوان شد، پس از تهيه هسته با کيفيت لازم است تا آن را در خاکي مناسب، گرم و روشن و به دور از نور خورشيد کاشت. در حالت پيوند زدن که مطلوب‌ ترين و کاربردي‌ ترين نحوه ي آن است در مرحله پوست انداختن براي کاشت درخت گوجه سبز، پيوندک به دست مي‌آيد. پيوندک از درختي با باردهي بالا و کيفيت ميوه مطلوب به دست خواهد آمد.

فاصله و نکات لازم براي کاشت درخت گوجه سبز:

با توجه به نوع اين ميوه و ميزان رشد، بهتر است کاشت درخت گوجه سبز در فاصله‌هاي 5 تا 6 متري يکديگر صورت پذيرد. در صورت استفاده از بهترين بذرها و حفظ شرايط مناسب کاشت گوجه سبز، و نگهداري مي‌توان حتي تا 35 تن در هر هکتار از اين محصول را برداشت نمود. البته در ايران به دليل استفاده از شيوه‌ هاي سنتي کشاورزي، ميزان معمول باردهي آن در بهترين حالت در حدود 3 تا 7 تن در هر هکتار است.

فصل مناسب کاشت گوجه سبز:

اين گونه گياهي در مقابل سرما مقاومت خوبي از خود به اجرا مي گذارد اما در مقابل، تحمل زيادي در برابر گرما ندارد. از اين رو نياز آبي و سرمايي بالايي دارد. بهترين فصل کاشت نهال گوجه سبز در پاييز، در ماه‌هاي آبان و آذر عنوان مي‌شود. گذراندن دوره زمستان براي اين گياه به معناي رشد بهتر و سريعتر آن خواهد بود. شکوفه‌هاي زيباي اين درخت پيش از شروع فصل بهار بر روي درخت خودنمايي مي‌کنند.

متعاقب آن در فصل بهار و تابستان پس از رسيدن ميوه، روند برداشت ميوه آغاز مي‌شود. لازم به يادآوري است که اين ميوه‌ها در ابتدا سبز رنگ هستند و پس از گذشت زمان، از ترشي آن کاسته و رنگي متمايل به زرد و قرمز مي‌يابند.

تکثير گوجه سبز

رشد با دانه: در اين روش ابتدا ميوه بايد به درخت برسد. سپس هسته ها از ميوه جدا مي شوند تا ميوه هاي باقي مانده به طور کامل از بين بروند. سپس هسته ها را در جاي خشک و خنک قرار مي دهيم تا کاملا خشک شوند. سپس بايد آنها را براي مدت سه ماه در خاک اره در دماي 5 درجه سانتيگراد قرار داد و سپس آنها را در يک بستر مناسب ، گرم و روشن و دور از تابش مستقيم آفتاب کاشت.

اين روش متداول ترين روش تکثير براي درخت گوجه سبز است و در اين روش در اواخر بهار يا اوايل تابستان که درخت در مرحله اوکانيا قرار دارد ، پيوند گرفته و روي پايه قرار مي گيرد. پيوند بايد از درختي حاصل شود که داراي بازده بالا و کيفيت ميوه خوب باشد. بستر انتخاب شده بايد مناسب شرايط خاک باشد. معمولاً يک درخت گوجه سبز ، تکثير شده توسط هسته ، به عنوان پايه در نظر گرفته مي شود. بسته به شرايط خاک مي توانيد از درختان ديگري مانند بادام ، زردآلو و ... نيز استفاده کنيد.

خاک مناسب رشد نهال گوجه سبز:

اين گياه در مقايسه با ساير نمونه‌هاي مشابه، مقاومت خوبي در برابر خاک‌هايي با ماهيت سنگين و مرطوب دارد و به رشد خود در اين شرايط نيز ادامه مي‌دهد. اما مطلوب‌ترين خاک براي کاشت نهال گوجه سبز، خاکي لموني شني و زهکشي شده است. تنها نوع خاک در رشد گوجه سبز تأثيرگذار نيست بلکه تغذيه مناسب خاک و داشتن مواد مغذي نيز اهميت بسياري دارد.

گرچه در کاشت درخت گوجه سبز؛ بايد به غناي خاک و زهکشي اصولي آن توجه نمود اما در صورت اهميت دادن به زهکشي، مي‌توان در هر نوع خاکي، به کاشت آن مبادرت ورزيد. در زمان کاشت بهتر است براي پر کردن گودال محل قرارگيري گياه از مخلوط خاک معمولي، خاک برگ و ده درصد شن استفاده نمود.

نحوه‌ي کوددهي درخت گوجه سبز و بهترين کودهاي شيميايي و حيواني براي آن:

نوع خاک در مرحله کاشت درخت گوجه سبز اهميت بسياري دارد. اگر خاک عاري از مواد مغذي باشد براي بهبود آن افزودن کود شيميايي نظير کلسيم آمونيوم نيترات و سوپر فسفات يا مواد غير شيميايي نظير ترکيب خاک برگ و شن لازم خواهد بود.

بايد اين نکته را نيز به خاطر داشت که در اين روند زماني به افزودن کود به گياه احتياج خواهد بود که ضرورتي براي آن حس شود. اين زمان را مي‌توان با کاهش رشد و گلدهي گياه سنجيد. اگر به درخت سالم، کود افزوده شود بايد انتظار آسيب ديدن آن را نيز در نظر داشت.

مهم ترين بيماري و آفات درخت گوجه سبز:

از جمله آفاتي که حين کاشت درخت گوجه سبز مي‌توان با آن روبرو شد، کرم آلو، شپشک سان خوزه، زنبور سياه گوجه، شته و کنه خواهند بود. بيماري‌هايي نظير لکه برگي که منشايي باکتريايي يا قارچي دارند، پوسيدگي گل و ميوه، پوسيدگي طوقه و يا قانقاريا نيز از آن جمله هستند.

کرم آلو، جوانه‌ها را در پروسه کاشت نهال گوجه سبز هدف قرار مي‌دهد. اين کرم‌ها از گوشت ميوه تغذيه مي‌کنند. شپشک سان خوزه با خرطوم خود، نسج گياه را هدف قرار داده و به آن خسارت وارد مي‌کند. زنبور سياه گوجه نيز به وسيله لارو يا کرم آن از مغز و هسته اين گياه تغذيه مي‌کند.

نحوه هرس درخت گوجه سبز :

درختان گوجه سبز تا سن دوازده سالگي به هرس نيازي ندارند. نهال گوجه سبز پس از کاشت اول سربرداري مي شود. درختان بالغ گوجه سبز از نظر شدت هرس در حالت ميانه قرار دارد يعني نه به اندازه هلو زياد هرس شود و نه به اندازه گيلاس کم هرس شود.

برخي از ساقه ها از رويش سالانه سبز و منعطف حاصل مي شوند که به اصطلاح به آن ها نرک مي گويند. اين ساقه ها بعد از انجام هرس هاي شديد توليد مي گردند. در کل سر زني ساقه هايي که چند سال ميوه داده اند و ميوه هايشان کم شده، باعث تحريک گياه براي توليد ساقه هاي ميوه ده مي شود.

نکته: اگر هرس شديد درختان آلوچه با کود دهي زياد همراه باشد، مي تواند باعث توليد بيش از اندازه شاخ و برگ و در نتيجه کاهش باردهي شود.

خواص گوجه سبز :

اين ميوه براي بهبود طعم دهان مناسب است.

ميوه اي مسهل است و براي افرادي که يبوست دارند مفيد است.

اين ميوه چون باعث تعادل بين اسيد و بازي خون مي شود پس حالت اسيدي بدن را رفع مي کند.

اين ميوه از پيري سلولها جلوگيري مي کند پس براي شادابي پوست مفيد است.

عملکرد روده و معده را تنظيم مي کند.

گوجه سبز سرشار از اسيد آسکوربيک است که براي درمان نقرس توصيه مي گردد.

در درمان تومورها، شب کوري، روماتيسم و رفع کم خوني بسيار مفيد است.

اين ميوه ديواره رگها را نرم مي کند درنتيجه از گرفتگي و تصلب شرائين جلوگيري کرده پس باعث سلامت قلب مي شود.

ادرار آور است و درنتيجه باعث بهبود عملکرد کليه ها مي گردد.

اين ميوه سبب آرامش اعصاب مي‌گردد و از آن مي‌توان براي تحريک مغز و تسريع قدرت يادگيري و فعاليت‌هاي مغزي استفاده نمود.

وجود اسيد بنزوئيک در گوجه سبز باعث شده است که اين ميوه خاصيت ضد ميکروبي، ضد قارچي و ضد باکتريايي داشته باشد.

گوجه سبز فشار خون و چربي خون را کاهش داده و رسوبات را از خون دفع مي کند.

اگر برگهاي آن در سرکه جوشانده و بعد مصرف شود براي درمان کرمهاي حلقوي روده اثر بخش است.

آبياري درخت گوجه سبز

بعد از کاشت نهال گوجه سبز و در طي سال اول بعد از کاشت مي‌بايست آبياري به شکل منظم و مرتب انجام گيرد تا ريشه‌هاي درخت به خوبي توسعه بيابد. يعني هفته‌اي دو مرتبه به شکل عميق آبياري شود. در طي فصل رشد مي‌توان اين درختان را هر ?-? هفته يکبار به شکل عمقي آبياري کرد. آبياري مناسب موجب رشد و ميوه دهي خوب و ميوه‌هاي پر آب مي‌شود.

درخت گوجه سبز مثل درختان ديگر براي رشد منظم و ثمره دهي مطلوب به آبياري منظم نياز دارد. از همان زمان کاشت بايد به طور مرتب نهال گوجه سبز آبياري شود تا به خوبي رشد کند. اين آبياري بايد در روزهاي اول دو بار در هفته به صورت عميق و کامل صورت بگيرد. با گذشت زمان و بالا رفتن سن و بالغ شدن درخت گوجه سبز تعداد دفعات آبياري بايد کمتر از قبل شود به طوري که هر ماه دوبار عميقا ابياري شود. هر چقدر به ابياري درخت گوجه سبز توجه بيشتري شود در افزايش محصول و کيفيت آن نتيجه مثبتي خواهد گذاشت به طوري که ميوه درخت پرآب تر و خوشمزه تر مي شود. البته بايد بدانيد درخت گوجه سبز به آب ايستايي هم حساسيت دارد پس اين نکته را هم در آبياري در نظر بگيريد و فراموش نکنيد.

دماي مورد نياز گوجه سبز

درخت گوجه سبز جزء درختان مناطق معتدل سرد هستند و سرما را مي‌توانند در طي زمستان تا حدود ??- درجه سانتيگراد تحمل کنند. از نظر تحمل دمايي نيز بهترين طيف تا حدود ?? درجه است اگرچه که دما‌هاي بالاتر را نيز مثلا تا حدود ?? درجه در صورت عدم خشکي کشيدن و آبياري مناسب تحمل مي‌کند.

نور مورد نياز گوجه سبز

درختان گوجه سبز را مي‌بايست در مکان‌هايي با نور کامل و مستقيم آفتاب کاشت و اين درخت با مکان‌هاي سايه سازگاري ندارد يعني حداقل بايد ?-? ساعت نور مستقيم در محيط وجود داشته باشد.

 

 

چگونه نهال گوجه سبز بکاريم؟ / چگونه نهال گوجه سبز پرورش دهيم؟

منطقه ايده آل و مناسب براي کاشت و پرورش درخت گوجه سبز آب و هواي معتدل است. درخت گوجه سبز نبايد در آب و هواي سرد کاشته شود زيرا گوجه سبز در آب و هواي سرد تغيير رنگ داده و تاثير نامطلوبي در ظاهر و   طعم آن مي گذارد. درخت گوجه سبز بيشتر در شمال و شمال غرب ايران توليد و پرورش داده مي شود.

درخت گوجه سبز ارتفاعي در حدود ?.? الي ?.? متر دارد. شکوفه هاي درخت گوجه سبز در فصل بهار غنچه داده و شکوفا مي شوند. شکوفه هاي درخت گوجه سبز به رنگ سفيد هستند و بعد از آنها برگ هاي گوجه سبز شروع به رشد مي کنند.

طول عمر درخت گوجه سبز تقريبا ?? سال تخمين زده شده است و از ? سالگي ميوه دهي آن آغاز شده و با افزايش سن ميوه هاي مطلوب تري به بار مي آورد و ثمره دهي عالي آن تا نصف عمر درخت ادامه پيدا مي کند و از ?? سالگي به بالا تعداد ميوه هايي که درخت گوجه سبز مي دهد کمتر شده و کيفيت آنها نيز کاهش مي يابد.

درخت گوجه سبز درخت متعلق به دماي آب و هواي معتدل و سرد است و براي اين که گلدهي کند نياز به آب و هواي نسبتا سرد در زمستان دارد. البته مقاومت درخت گوجه سبز نسبت به آب و هواي گرم هم زياد بوده و در فصل تابستان تا ?? درجه بالاي صفر را هم مي تواند تحمل کند در صورتي که دچار خشکي و کم آبي نشود.

گوجه سبز در برابر خاک هاي سنگين و مرطوب هم مقاومت بالايي نسبت به ديگر ميوه هاي مشابه از خود نشان مي دهد و در اين گونه خاک ها هم مي تواند رشد کند. ولي نهال گوجه سبز در خاک هاي لموني شني و به طور کلي در هر خاکي که زهکشي بالايي داشته باشد به خوبي رشد مي کند و بهتر است براي کاشت نهال گوجه سبز از اين نوع خاک استفاده کنيد.

علاوه بر نوع خاک بايد به تغذيه خاک و مواد مغذي لازم براي رشد گوجه سبز هم توجه کافي داشته باشيد. هر خاکي براي رشد بهتر نهال واقع در خود به انواع کود شيميايي مانند کلسيم آمونيوم نيترات و سوپر فسفات به همراه مواد غيرشيميايي مناسب مثل خاک برگ همراه با شن نياز دارد.

http://edu.fudanedu.uk/user/brandmann9/

http://fudanedu.uk/user/brandmann9/

 

قرآن...
ما را در سایت قرآن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاووسی فر bsttudentt بازدید : 113 تاريخ : جمعه 27 آبان 1401 ساعت: 11:52

لینک دوستان

خبرنامه